Indian polity and constitution bits part - 2

1.Who make the electoral college for election of the Vice President of India?
a. Only members of Parliament
b. Members of Parliament & members of Legislative Assemblies
c. Members of Parliament, Members of Legislative assemblies and Members of legislative councils
d. Members of Rajya Sabha only

2.By which among the following acts, the East India Company lost its monopoly of trade with China?
a. Pitts India act 1784
b. The Charter Act of 1813
c. The Charter Act of 1833
d. The Charter Act of 1853

3.For which of the following purpose, Rajamanar Committee was constituted ?
a. Industrial Licensing
b. Direct taxes
c. Centre State Fiscal Relations
d. InDirect taxes

  1. What is the FDI limit for Civil Aviation?
    a. 49%
    b. 0.51
    c. 1
    d. None of the above

  2. The Census 2011, was the 15th Census of India and __ Census after Independence?
    a. 4th
    b. 11th
    c. 7th
    d. 9th

  3. When was NABARD established?
    a. July 1,1964
    b. July 20,1982
    c. November1 9,2013
    d. July 12, 1982

  4. Government clears disinvestment in 3 PSUs for the sum of Rs 44,000 crores, which of the following is one of them?
    a. NMDC
    b. RINL
    c. ONGC
    d. None of the above

  5. Bhamashah Financial Empowerment scheme was launched by the government of which of the following states?
    a. West Bengal
    b. Goa
    c. Rajasthan
    d. None of the above

  6. What is the name of the committee formed to review the investment guidelines for national pension schemes in the private sector?
    a. Rangarajan Committee
    b. Sri Krishna Committee
    c. G.N. Bajpai Committee
    d. None of the above

  7. “Economic Outlook Report” is published by which of the following organizations?
    a. IMF
    b. ILO
    c. IBM
    d. None of the above

1 Like

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. a
  5. c
  6. d
  7. c
  8. c
  9. c
  10. a
1 Like