General knowledge bits part-2

  1. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s
    A. largest railway station
    B. highest railway station
    C. longest railway station
    D. None of the above

  2. Entomology is the science that studies
    A. Behavior of human beings
    B. Insects
    C. The origin and history of technical and scientific terms
    D. The formation of rocks

  3. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
    A. Asia
    B. Africa
    C. Europe
    D. Australia

  4. Garampani sanctuary is located at
    A. Junagarh, Gujarat
    B. Diphu, Assam
    C. Kohima, Nagaland
    D. Gangtok, Sikkim

  5. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
    A. Physics and Chemistry
    B. Physiology or Medicine
    C. Literature, Peace and Economics
    D. All of the above

  6. Hitler party which came into power in 1933 is known as
    A. Labour Party
    B. Nazi Party
    C. Ku-Klux-Klan
    D. Democratic Party

  7. In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?
    A. 1914
    B. 1915
    C. 1916
    D. 1917

  8. ICAO stands for
    A. International Civil Aviation Organization
    B. Indian Corporation of Agriculture Organization
    C. Institute of Company of Accounts Organization
    D. None of the above

  9. India’s first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____
    A. ‘Jhansi Ki Rani’, Sohrab Modi
    B. ‘Jhansi Ki Rani’, Sir Syed Ahmed
    C. ‘Mirza Ghalib’, Sohrab Modi
    D. ‘Mirza Ghalib’, Munshi Premchand

  10. India has largest deposits of ____ in the world.
    A. gold
    B. copper
    C. mica
    D. None of the above

  11. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?
    A. 32
    B. 25
    C. 30
    D. 17

  12. India’s first satellite is named after
    A. Aryabhatta
    B. Bhaskara II
    C. Bhaskara I
    D. Albert Einstein

  13. India’s first atomic reactor was
    A. Zerlina
    B. Dhruva
    C. Apsara
    D. Kamini

  14. In which year, terrorists crash two planes into New York’s World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?
    A. 2000
    B. 2001
    C. 2002
    D. 2003

  15. India’s first ocean wave’s energy project was launched in
    A. 1981
    B. 1991
    C. 1995
    D. 2000

  16. In which of the following years, the membership of the Security Council was increased from 11 to 15 (under Article 23)?
    A. 1960
    B. 1965
    C. 1972
    D. 1975

  17. India’s tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at
    A. Mysore, Karnakata
    B. New Delhi
    C. Sravanabelagola, Karnataka
    D. Mandu, Madhya Pradesh

  18. In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would “save succeeding generations from the scourge of war”. This conference took place at
    A. Dumbarton Oaks
    B. London
    C. San Francisco
    D. Yalta

  19. In a normal human body, the total number of red blood cells is
    A. 15 trillion
    B. 20 trillion
    C. 25 trillion
    D. 30 trillion

  20. INS Venduruthy is located at
    A. Kochi
    B. Lonavla
    C. Jamnagar
    D. Mumbai

Correct Answers:

  1. A
  2. B
  3. B
  4. B
  5. D
  6. B
  7. A
  8. A
  9. A
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. B
  15. B
  16. B
  17. C
  18. C
  19. D
  20. A